Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΛΥΚΟΣ














Ο Λύκος είναι θηλαστικό της τάξης των Σαρκοφάγωv. Έχει κοινή καταγωγή με τον σκύλο. Kάποτε ήταν άφθονοι και κατοικούσαν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρασία και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα, για διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση και τη δραστηριότητα του ανθρώπου, που συνεπάγεται την καταστροφή των τόπων διαβίωσης των λύκων αλλά και το εκτεταμένο κυνήγι τους, οι λύκοι υπάρχουν μόνο σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της προηγούμενης ζώνης εξάπλωσής τους.
Αναφέρονται ως απειλούμενο είδος εξαιτίας της δραστικής μείωσης του πληθυσμού του σε διάφορες περιοχές του κόσμου.



Ανατομία

Ο λύκος φέρει αρκετά από τα ανατομικά χαρακτηριστικά του σκύλου. Ο λαιμός του ωστόσο είναι μεγαλύτερος ως προς την περιφέρεια και περισσότερο δυσκίνητος. Το κρανίο του είναι μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του και διαθέτει συνολικά 42 δόντια με χαρακτηριστικούς μεγάλους κυνόδοντες. Το μήκος ενός μέσου αντιπροσώπου του είδους κυμαίνεται από 1 - 1,50 m και το ύψος του 65 - 90 cm, με αντίστοιχο βάρος 30 - 50 κιλά. Το τρίχωμά του έχει φαιά απόχρωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και φαιοκίτρινη το καλοκαίρι. Η κατασκευή του λύκου, ψηλά πόδια, φαρδύ πέλμα του επιτρέπουν να περπατά με άνεση στο χιόνι. Μπορεί να τρέξει για να βρει φαί εώς 40 km







Αναπαραγωγή

Ο λύκος είναι μονογαμικό είδος και ζευγαρώνει για όλη του τη ζωή. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινά νωρίς την άνοιξη από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Η εγκυμοσύνη στο θηλυκό διαρκεί 60 - 63 ημέρες (όσο και στον σκύλο) και κατόπιν γεννά 4 - 7 μικρά, που ανεξαρτοποιούνται μετά τον έκτο μήνα της ζωής τους. Αλλά συνήθως παραμένουν στην οικογένεια μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Στην ανατροφή των μικρών συμμετέχει εκτός από το αναπαραγωγικό ζευγάρι και υπόλοιπα μέλη της αγέλης Ο λύκος ωριμάζει σεξουαλικά στο δεύτερο έτος, οπότε διαμορφώνει τη δική του ομάδα-οικογένεια.








 

Προτιμά τα μεσαία έως μεγάλα υψόμετρα και απαντάται συχνά σε διάσελα, αλλά και σε πεδινές περιοχές. Στη διατροφή του περιλαμβάνονται μικρά ζώα, καρποί, ακόμη και αγροτικά ζώα. Δεν έχει μόνιμη κατοικία και κινείται διαρκώς σε αναζήτηση περιοχών που του εξασφαλίζουν τροφή. Κυνηγά συνήθως τη νύχτα, ενώ την ημέρα κρύβεται σε υπόγειες στοές ή κοιλότητες βράχων. Ζει σε οικογενειακές ομάδες ή ευρύτερες ομάδες οικογενειών, τις αποκαλούμενες αγέλες, κυρίως για θηρευτικούς λόγους. Πυρήνας της αγέλης είναι το αναπαραγωγικό ζευγάρι. Κάθε αγέλη κινείται σε αυστηρά καθορισμένη περιοχή, την οποία οριοθετεί το κυρίαρχο αρσενικό, ο αρχηγός της αγέλης, μέσω της ούρησης.



Λαογραφία


Σύμφωνα με τις διάφορες παραδόσεις του ελληνικού λαού ο λύκος δεν πλάστηκε από τον Θεό αλλά από τον διάβολο με όλα τα χαρακτηριστικά του ζώου εκτός της ζωής, και αυτό στη προσπάθειά του να ανταγωνιστεί τον Θεό στη δημιουργία. Ο Θεός όμως προκειμένου να τιμωρήσει τον διάβολο ενέπνευσε ζωή στο λύκο με την εντολή να κατασπαράξει τον πλάστη του. Έτσι ο λύκος ζωντάνεψε αλλά δεν πρόλαβε τον διάβολο καταφέρνοντας όμως να φάει το ένα πόδι του. Απ΄ αυτό το γεγονός ο διάβολος παραμένει έκτοτε κουτσός και αποκαλείται "μονοπόδαρος".


ΟΛΟΗΜΕΡΟ 39ο ΔΗΜ.ΣΧ.ΑΘΗΝΩΝ
Μαλαπάνη Χριστίνα-Γεωργούλης Αλεξανδρος(Ε τάξη)

2 σχόλια:

  1. Μπράβο, παιδιά! Ολη η προσπάθειά σας αξίζει "συγχαρητήρια"! Καλή πρόοδο να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο!!!
    Υποθετω οτι ειναι ομαδικη εργασια! Εγραφα κι εγω τετοιες οταν ημουν στο σχολειο! Η καλυτερη μου ,να χωνομαι στις εγκυκλοπαιδειες του μπαμπα μου και να ψαχνω πληροφοριες για διαφορα θεματα!
    Τα ζωα ηταν παντα αγαπημενη μου ασχολια και ειχα πολλα βιβλια , εβλεπα ντοκυμαντερ,παρακολουθουσα στη φυση, προκειμενου να ικανοποιησω την περιεργεια μου!
    Θα σας διαβαζω συχνα για να ενημερωνομαι και να μαθαινω οσα δεν ξερω!
    Ευχαριστω για το ομορφο μπλογκ με τον τεραστιο πλουτο γνωσεων!
    Φιλια στα δυο γλυκα παιδακια για την εργασια τους!
    Μπραβο καλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή