Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΣ











Μπαμπουίνοι ονομάζονται οι Αφρικανικές και Ασιατικές μαιμουδες . Ποικίλουν σε μέγεθος και βάρος ανάλογα με το είδος. Ο Μπαμπουίνος Γουινέας είναι πενήντα εκατοστά και ζυγίζει μόνο 14 κιλά, ενώ ο μεγαλύτερος Μπαμπουίνος Τσάκμα είναι 120 εκατοστά και ζυγίζει 40 κιλά.
 
Πέντε είδη μπαμπουινου αναγνωρίζονται σημερα. Είναι ο Μπαμπουίνος του Τσάκμα, που συναντάται στη νότια Αφρική, ο Μπαμπουίνος της Γουινέας, που ζει στη δυτική Αφρική, ο Μπαμπουίνος της Χαμαντρίας, που ζει στο Κέρας της Αφρικής και στη νοτιο-δυτική Αραβία, ο Ελαιόχρωμος Μπαμπουίνος, που συναντάται στις βόρειο-κεντρικές Αφρικανικές σαβάνες και ο Κίτρινος Μπαμπουίνος, που βρίσκεται στη νότιο-κεντρική και ανατολική Αφρική.
Μερικοί ερευνητές[5] ισχυρίζονται πως τουλάχιστον δύο ακόμα ομάδες πρέπει να αναγνωριστούν, όπως ο Μπαμπουίνος Κίντα που ζει στη Ζάμπια, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ο Σταχτόποδος Μπαμπουίνος που συναντάται στη Ζάμπια, στη Μοζαμβίκη και στη βόρεια Νότια Αφρική
 

Οι μπαμπουινοι έχουν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με τα άλλα θηλαστικά. Σε ορισμένα είδη, τα νήπια προστατεύονται και μεταφέρονται από τα αρσενικά της ομάδας, κυρίως από άτομα τα οποία θα μπορούσαν να είναι οι πατέρες τους. Πολλές μητέρες μπαμπουνοι σταματάνε την ωορρηξία κατά τη διάρκεια του θηλασμού του βρέφους, μέχρις ότου αυτό απογαλακτιστεί πλήρως, όπου και η μητέρα γίνεται παραγωγική ξανά
  ΟΛΟΗΜΕΡΟ
39ου ΔΗΜ.ΣΧ.ΑΘΗΝΩΝ
Χριστίνα Μαλαπάνη-Γεωργούλης Αλέξανδρος
Ε τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου